Caleidoscopia

Wrijving geeft glans

In 2003 heeft Twie Tjoa het artikel ‘Wrijving geeft Glans” geschreven, met de ondertitel ‘ Omgaan met diversiteit in supervisie, waarbij cultuurverschillen wrijvingen kunnen veroorzaken’.

Sindsdien heeft zij op het diversiteitsfront nieuwe en/of verdiepende inzichten en ervaringen opgedaan. Aangevuld met dit voortschrijdend inzicht en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van diversiteit is dit werkdocument het resultaat van een herziene versie van het artikel in 2003.

Met de titel ‘Wrijving geeft Glans’ wil Twie Tjoa  aangeven dat wrijving niet altijd een negatieve betekenis hoeft te hebben, zoals dat in het algemeen ervaren wordt. Wrijving is alleen maar een probleem wanneer het belemmerend werkt om te leren. Wrijving is goed wanneer het leerbevorderend is, een vernieuwende werking heeft met vernieuwende ideeën, opvattingen en processen. Dan heeft wrijving als het ware dezelfde werking als schuurpapier[1]: het verfijnen en gladwrijven van ruw materiaal tot een glanzend eindproduct.

Diversiteit wordt vaak alleen maar in verband gebracht met etnische diversiteit, maar diversiteit is breder en gaat ook over verschillen en overeenkomsten met betrekking tot sekse, gender, leeftijd, sociale klasse, talent/beperkingen, religie, seksuele oriëntatie en overige. Hoe meer diversiteit, hoe complexer de verschillen en overeenkomsten en hoe groter de kans op misverstanden, wrijvingen en spanningen (R.Thomas, 1996). Dit kan ervaren worden als ‘Schuren doet Pijn’. De uitdaging is nu om van “Schuren doet Pijn” tot ‘Wrijving geeft Glans’ te komen.

Download het volledige -herziene- artikel ‘Wrijving geeft glans’.

[1] Thomas, R. R. Jr (1996). Redefining Diversity. New York: Amacom, pp.9-15

Heb je nog vragen? Wij helpen je graag.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.